Daar stond ik dan op het schoolplein, dat ene meisje dat toevallig mijn vriendinnetje was, ze werd gepest. Niet door 1 ander kind maar een hele groep. Stond ik daar met mijn 9 jaar, snapte er niks van. Oké ze zag er wat anders uit, haren nooit gekamd, kleren niet altijd schoon, deed soms wat gekke dingen (dat zag ik ook wel), maar voor mij was ze gewoon net als iedereen. Ik kon het prima met haar vinden, ze had leuke plannen en het spelen was gezellig. Ik snapte niet waarom anderen haar geen eerlijke kans gaven en haar niet echt leerden kennen.

Iedereen moest toch de kans krijgen om te kunnen zijn wie je bent, trots zijn op wie je bent.

Al van jongs af aan zit het in mij: de overtuiging dat iedereen een gelijke, eerlijke kans verdiend. Vanuit deze overtuiging heb ik de afgelopen 15 jaar in het onderwijs gewerkt. Lange tijd als juf, een groot deel van die tijd in samenwerking met jeugdzorg en op het speciaal onderwijs, nu als gedragsspecialist en begeleider Passend Onderwijs.

Je kunt er voor kiezen
om te groeien…

In de afgelopen jaren als leerkracht heb ik gemerkt dat het allerbelangrijkste voor mij was om kinderen te laten stralen. Kinderen een gevoel van zelfvertrouwen mee te geven, een gevoel van sterk zijn en te geloven in zichzelf en hun talenten. Ik gun alle kinderen die het nodig hebben dit steuntje in de rug, Ik gun ze momenten waarop ze naar zichzelf kunnen, mogen, durven kijken en dan zien wat zij te brengen hebben. Want voor mij heeft ieder kind iets te brengen, Iets bijzonders: allemaal vanuit hun eigen kracht en talent.

Het is voor mij zo belangrijk om verder te kijken dan alleen gedrag: maar bedenken waarom een kind zich zo gedraagt en wat wij als volwassenen hiermee zouden kunnen om dit kind te begeleiden.

Bij sommige kinderen is dit gevoel, van kracht en zelfvertrouwen, er niet vanzelf; er ligt een laagje stof op, het is mogelijk gedeukt door vervelende ervaringen maar mijn droom is om samen met deze kinderen aan de slag te gaan.

Zoals mijn moeder mij vroeger als ik iets spannend vond, coachte met de zin: “Ik ben Suzanne en ik ben groot” (hardop uitsprekend, kijkend in de spiegel, rechte rug, schouders naar achteren) 

… dat gevoel wens ik eenieder toe

Juist ook voor de ouders die het lastig hebben, zich zorgen maken over hun zoon of dochter. Ik wil er voor hen zijn als luisterend oor, meedenker en zo samen met hen een mooie sterke basis bouwen van waaruit hun kind zich optimaal mag ontwikkelen. In mijn werk nu en de afgelopen periode zelf samen met Martin als ouders van 2 prachtige dochters heb ik ervaren hoe belangrijk het is om je als ouder gesteund te voelen, serieus genomen en gehoord worden. Dat zou ik als kindercoach graag voor ouders willen betekenen.

Sterk groeien als een zaadje van een boom

Je begint klein en kwetsbaar maar hebt potentie, ieder zaadje heeft potentie. Met de juiste voeding, grond om in te groeien, zonlicht dat je kwaliteiten en je eigen ik in het zonnetje zet, de ruimte om je zelfstandig te bewegen, krijgt ieder zaadje de kans om te groeien.

Wanneer het even wat minder gaat en niet vanzelf, kan het zaadje met wat extra zonlicht vanuit kindercoaching toch verder gaan met zijn groei.

Groot en sterk als een boom
Een boom straalt rust uit, hij is er gewoon.
Een boom twijfelt niet maar groeit en bloeit, doet gewoon zijn ding.
Die kracht en zekerheid gun ik alle kinderen.

Neem gerust contact met me op om kennis te maken

Suzanne Hazen – van Gastel